Zo essentieel als water is voor de oerbewegingen van het leven, zo belangrijk is lucht voor de klank. Enkel lucht heeft het vermogen om zich te verdichten in ritmes, dunner te worden en te trillen, waardoor lucht, als geen ander medium, de pijler van de klankwereld is.

De manier waarop een object trilt, d.w.z. welke resonantie het vertoont bij het aanslaan, vertelt ons iets over de innerlijke eigenschap van dit object. Zo kan een steenhouwer precies horen of en waar een steen barsten heeft in zijn inwendige structuur.

Het draagvermogen van oude houtconstructies wordt gecontroleerd door erop te kloppen en te luisteren of ze dof of helder klinken. Zelfs bij stalen draagbalken is dit mogelijk. Materiaaleigenschappen als elasticiteit, vochtgehalte, homogeniteit of hardheid en zelfs de grootte van de druklasten hoort men aan hun klank.

Onze verschillende klanktoestellen klinken door directe geluidsemissie. Ze tonen materialen in hun typische klankvormen:

Hout als plaat en pijp zoals bij de dendrofoon en de klankboog. Steen als massief blok zoals bij de klankzuil of als balk zoals bij de lithofoon en de steenharp. Metaal als staaf zoals bij de triangels of als schijf zoals bij de gong, de metaalklank, de steeldrum en de klankbladeren of als buis zoals bij de buisklokken, de klanktakken, het klankhek of als snaar zoals bij de klanksnaren en de windharp. In de zoemsteen versterkt men de eigen resonantie en ontdekt men zijn specifieke toon. Bij het echospel ervaren wij de beperking van een ruimte.

Klik op de foto voor de Engelstalige productfiche.

Grote zoemsteen 10.42020                  Klankzuil 10.44000                              Windharp 10.52500

      

Dendrofoon 10.53002                           Klankblad steeldrum 10.54200         Echospel 10.55100

      

Lithofoon 10.46000                               Metaalklank 10.52200                         Klanksnaren 10.52300

      

Dendrofoon 10.53002                           Klankhek 10.58100